Yritystarina saa uutta potkua - Vaisala ostaa Vionice Oy:n

Konenäön mahdollisuudet hurmasivat minut vuonna 2014. Nyt yritystä on rakennettu kolme vuotta ja on tullut aika siirtää vaihdetta isommalle. Lokakuun 26. päivä Vaisala Oyj on ostanut Vionice Oyj:n koko osakekannan. Aika upea juttu, eikö?

Tästä eteenpäin yhteisenä tavoitteena on kasvaa konenäköpohjaisessa tiedon tuottamisessa palvelemaan laajasti nykyisten asiakkaiden lisäksi Vaisalan eri segmenttien tarpeita. Yhdistyminen osaksi Vaisalaa on Vionicelle hieno juttu ja paljon hyvää on luvassa.

Hetkeksi takaisin alkuun. Vuonna 2014 olin Liikenneviraston hankepäällikkönä kehittämässä omaisuuden hallinnan järjestelmiä ja kansallista tie- ja katuverkontietojärjestelmää. Tunnistin, että hieno tietojärjestelmä ilman hyviä tiedon ylläpidon prosesseja on hyödytön. Ajantasaisen ja laadukkaan tiedon merkitys oli ja on edelleen kasvamassa. Sen johdosta minulla oli tarve keksiä, miten toimintaa voisi automatisoida. Laadin innovaatioesityksen Liikennevirastossa ja sain Lappeenrannan teknillisen yliopiston konenäkölaboratoriosta uskottavat kumppanit toteuttamaan tutkimusta. Tulosten valmistumisen yhteydessä syntyi ajatus konenäköön perustuvasta omaisuuden ja liikenneinfrastruktuurin valvonnan palvelusta. Siitä Vionice sai alkunsa.

Petri Hienonen ja minä rupesimme kokoamaan tiimiä, jonka kokoonpanoksi muodostui lopulta viisi ihmistä. Sopiva yhdistelmä teknistä osaamista, intohimoa ja kokemusta oli kasassa. Tunnistimme, että tältä pohjalta saadaan hyviä tuloksia aikaiseksi. Perustajat olivat minun ja Petrin lisäksi Mikko Haavisto, Kimmo Rauma ja Mika Leivo. Mikosta tuli Vionicen ensimmäinen työntekijä ja siitä lähtien hän on toiminut Vionice ja RoadAI -palvelumme teknisenä johtajana. Petrin vastuualueeksi muodostui keskittyminen uusiin avauksiin ja konenäköteknologian kehittämiseen myös muille sovellusosa-aluille kuin liikenneinfrastruktuuriin.

Siirtyessämme nyt Vaisalan yhteyteen päällimmäisenä tunteena ovat ilo ja jännitys. Iloa tunnen siitä, että olemme saaneet uskottavan pohjan ja resurssit palvella asiakkaitamme sekä kehittää uutta. Oppivan järjestelmän kehitys ei ole yksinkertaista ja nopeaa ja sen vuoksi pitkäjänteinen strateginen omistajanäkökulma on hyvä. Jännitystä koen siitä, että yrityksen uudessa elinkaaren vaiheessa olemme jälleen tilanteessa, jossa luottamus rakennetaan onnistumisen kautta. Yrittäjyydessä ei palkita vain hyvästä yrityksestä - pitää saada aikaan tuloksia. Tämä yhdistelmä onkin paras mahdollinen lähtökohta aloittaa seuraava "hyökkäys". Leikkimielisesti ajattelin, että annan itselleni ja tiimille aikaa "juhlia" yhden viikonlopun. Ensi viikolla maailmanvalloitusta jatketaan entistä kovemmalla asenteella.

Kolmas vahva tunne ja tietoisuus tässä vaiheessa on kiitollisuus. Haluan välittää tässä blogikirjoituksessa kaikille yhteistyökumppaneille ja asiakkaille vilpittömän kiitoksen siitä, että olette uskoneet meihin. Kulkemalla kanssamme tähän asti olette omalta osaltanne olleet luomassa uuden toimintakulttuurin ja teknologian käytännön soveltamisen ensimmäistä aaltoa. Ilman teitä Vionicestä ei olisi tullut sitä, mitä se nyt on - kiitos.

Tiedän, että tästä eteenpäin yhteistyössä Vaisalan huippuosaajien kanssa kykenemme, konenäköön yhdistäen, tuomaan entistä parempaa palvelua sekä uusia ominaisuuksia ja tarkkuutta konenäön piiriin. Automaattinen väylätietojen hallinta, tienhoidon etävalvonta ja älykkäämmät liikenneturvallisuutta lisäävät olosuhdetiedot tulevat muokkaamaan sekä tehostamaan liikenneinfrastruurin hoitoa ja kunnossapitoa. Ponnistelustamme yhä kasvava osa suuntautuu ulkomaille, mutta toivon, että yhdessä kotimaisten asiakkaiden kanssa saamme olla edelleen kehittämässä ja ottamassa käyttöön tuotekehityksen ensimmäiset tulokset. Näin voimme toimia Suomen talouden ja kehityksen ajureina - yhdessä rakennamme parempaa palvelua.

Lopuksi haluan kiittää Lappeenrannan teknillistä yliopistoa hyvästä koulutuksesta ja teitä sekä muita aikaisempia rahoittajiamme siitä, että uskoitte meihin. Ilman rahoitusta ja osaamista emme olisi koskaan saaneet mitään aikaiseksi - kiitos.

Vaisalan uusille kollegoille ja johdolle haluan välittää koko Vionice-tiimin terveiset:"On ilo tulla rakentamaan tulevaisuuden palveluja yhdessä teidän kanssanne!" Olemme suoraviivaista porukkaa, koettakaa kestää meitä ;)